What a difference does (a) spring make!

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 20:34

Een ruim half jaar geleden (in oktober 2021) heb ik een testrit gemaakt op de nieuwe Triumph Trident. Toen was die nog helemaal standaard, nu was die Trident voorzien van een YSS achterdemper/vering en een YSS closed cartridge demping voor. Maakt dit uit?

 

Aan de ene kant is het lastig te vergelijken. Het is een half jaar geleden dat ik op de standaard Trident heb gereden. In de tussentijd heb ik veel op mijn eigen Tiger Sport (met aangepaste Hyperpo vering/demping) gereden en op mijn Street Twin, ook met aangepaste demping vering voor (Bitubo). Misschien zie je wel een lijn, standaardvering en demping is vaak prima, maar na enige tijd heb ik de behoefte aan strakker sturen en beter remmen. Een motor met een goed afstelde en onderhouden vering rijdt rustig, stuurt licht en geeft vertrouwen bij remmen en op slechte wegen.

 

En hoe rijdt die dan nu, de aangepaste Trident? Nou, in ieder geval erg stabiel. Hij stond voor mij nog wel wat straf, en de wegen waar ik een stukje over gereden heb blonk niet uit in superstrak asfalt en drempels zaten er ook genoeg in.

 

Ik vond de motor rustig in de handen. Tijdens het rijden over drempels, kreeg ik geen schop mee en in langzamere bochten had de motor niet de neiging om erin te vallen. Remmen was ook stabiel en op in een wat snellere bocht en op de rotondes liep de motor op rails.

 

Is het een verbetering? Nou standaard is de vering ook niet slecht, maar ik merk wel dat de Trident nu ook nog steeds erg lekker rijdt en in vergelijking tot de standaard Street Triple van de 1e generatie en mijn Street Twin qua stuurgedrag echt veel stabieler  is.

 

Ik weet niet wat de meerprijs van deze set is en de vraag is of dat het waard is. Dat is heel persoonlijk. Wil ik 95% plezier hebben van een standaard motor of 120% plezier van een beter sturende en reagerende motor? Ik kan niet in jouw portemonnee kijken. Wanneer ik zie wat een upgrades aan mijn eigen motoren heeft opgeleverd en wanneer ik merk hoeveel plezier ik beleefd heb aan deze kleine ronde met de Trident, denk ik dat ik het er voorover zou hebben.

 

Dus was mij betreft, “What a difference (a) spring make!”